Paco Peña

Paco Peña werd 1 juni 1942 in Spanje, Córdoba geboren en begon op zijn 6e met gitaarspelen. Op zijn 12e jaar debuteerde hij al professioneel. Hij verhuisde eind jaren zestig naar Londen en reisde over de hele wereld als solist en begeleider met optredens in Carnegie Hall in New York, de Royal Albert Hall in Londen en het Concertgebouw in Amsterdam.

In de jaren negentig riepen de lezers van het blad America’s Guitar Magazine’ hem gedurende 5 jaar uit tot beste Flamencogitarist van het jaar. In 1981 richtte hij het Centro Flamenco Paco Peña op in Córdoba. Daar werd hij vervolgens de artistiek directeur van het Internationale Flamenco gitaarfestival. Sinds 1985 is hij docent aan de opleiding wereldmuziek van het Rotterdams conservatorium Codarts.

Naast o.a. de Misa Flamenca schreef Peña in 2004 in opdracht van het Salisbury Festival het Requiem for the earth. Nooit eerder was Flamencomuziek de uitlaatklep van zoveel maatschappelijk engagement. Het 75 minuten durende stuk werd in Engeland onder meer ondersteund door de milieuorganisatie Greenpeace. Nee, er schuilt geen Bob Geldof of Bono in de kleine Spanjaard en een ambassadeurschap van Greenpeace is hem niet voorgesteld, maar Paco Peña gelooft in de aanpak: ‘Als je gegrepen wordt door de muziek, sta je opener voor de boodschap!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *