Dirigent Rob Vermeulen

Rob Vermeulen (1961) studeerde aan de conservatoria van Arnhem en Rotterdam, waar hij onder meer het einddiploma koordirectie behaalde bij Barend Schuurman. Daarna bekwaamde hij zich in orkestdirectie o.a. bij Sir John Eliot Gardiner, Sir Edward Downes, Peter Eötvos en Ferdinand Leitner.

Rob Vermeulen is sinds 1990 dirigent bij Musica Vocale Wageningen en sinds 1993 bij het Oost Nederlands Kamerkoor. Met beide koren heeft hij een zeer gevarieerd repertoire opgebouwd. In de loop van de jaren waren er uitvoeringen van grote werken zoals de Hohe Messe, de JohannesPassion, de Matthäus Passion en het Magnificat van Bach, de Mariavespers van Monteverdi, de Mis van Martin, de Vespers van Rachmaninov, de Missa Criolla van Ramirez, het Requiem en de C-Moll Mis van Mozart, het Stabat Mater, de Nelson Mis en de Sieben letzte Worte van Haydn, Dixit Dominus en de Messiah van Handel, de Kanon Pokajanen en het Te Deum van Pärt, het Requiem en de Boetepsalmen van Schnittke, de Mis in G, het Gloria en Figure Humaine van Poulenc.

Het Oost Nederlands Kamerkoor verzorgde enige jaren geleden de Nederlandse premiere van de Johannes Passion van Wolfgang Sauseng. Musica Vocale heeft in het 40ste jubileumjaar van Introdans 16 zeer succesvolle uitvoeringen voor volle zalen in heel Nederland gegeven van Les Noces van Stravinsky, met de dansers van Introdans. Daarnaast hebben de beide kamerkoren samen een aantal grote projecten neergezet, waaronder de E-Moll Mis van Bruckner, Apparebit Repentina Dies van Hindemith, de Missa Solemnis van Beethoven en in het afgelopen seizoen voor de derde keer het indrukwekkende Concert voor Koor van Schnittke.

Verder is Rob Vermeulen dirigent van Bachkoor Nijmegen waarmee hij vele uitvoeringen samen met het Gelders Orkest heeft gegeven. Naast de jaarlijkse Passionen van Bach waren er uitvoeringen van vrijwel alle grote oratoriumwerken, waaronder het Requiem van Verdi, de Elias van Mendelssohn, het Stabat Mater van Rossini, Poulenc en Szymanovky, de Alexander Nevsky Cantate van Prokofiev.

Naast koordirigent is Rob Vermeulen ook jarenlang dirigent geweest van het Nederlands Concertkoor, Projektkoor Utrecht en bij Projektorkest van de Twintigste Eeuw. Ieder jaar leidt hij de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge componisten uit de hele wereld voor Orkest de Ereprijs een stuk componeren. Rob Vermeulen is werkzaam als docent bij de ArteZ en als hoofdvakdocent koordirectie bij de HKU. Met Paco Peña en zijn Flamenco ensemble voerde hij diens Misa Flamenco uit in vele volle grote zalen, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Daarna volgde in dezelfde samenstelling een succesvolle tournee door Griekenland en Libanon. Er werd o.a. opgetreden in het antieke Herodes Atticus Theater voor 5000 mensen.