Kinderkoren

Paco Peña heeft in het stuk Requiem voor de Aarde een belangrijke rol weggelegd voor een kinderkoor. De kinderen vertolken de stem van de onschuld: zij hebben niet bijgedragen aan het verval van de aarde, maar zij zijn wel degenen die er in de toekomst ook nog graag gelukkig willen zijn. Aan onze uitvoering werken vijf kinderkoren mee, die we hieronder graag aan u voorstellen:

  • Kinderkoor Ulftse Nachtegalen o.l.v. Lizette Tijdink
  • Koorschool Arnhem o.l.v. Thea Endedijk
  • Muziekklas van het Candea College Duiven o.l.v. Annelies Boone
  • Kinderkoor van de Johan Frisoschool Wageningen o.l.v. Marinus van Grootheest
  • Montessorischool Arnhem o.l.v. Hans Grotenbreg

De Jonge Nachtegalen

Kinderkoor De Jonge Nachtegalen maakt deel uit van Zangvereniging De Ulftse Nachtegalen, een klassieke zangopleiding bestaande uit drie koren: het kinderkoor (ca 5- ca 11 jaar), het jeugdkoor De Nachtegalen (ca 11-21 jaar) en vrouwenensemble Luscinia. De leden komen uit de hele regio rondom Ulft en daarbuiten tot en met Doetinchem, ‘s-Heerenberg en Vorden. Het clubgebouw van de Ulftse Nachtegalen staat in Ulft, maar sinds 2018 is het kinderkoor ook genesteld in een school in Doetinchem. De drie koren van de Ulftse Nachtegalen streven ernaar om ieder jaar twee gezamenlijke concerten te geven: het kerstconcert en het zomerconcert. Verder hebben alle koren regelmatig eigen optredens, soms op uitnodiging van andere koren of organisaties.
De Jonge Nachtegalen worden opgeleid tot zelfstandige zangers. Ze krijgen gehoortraining, worden geschoold in de klassieke zangtechniek en leren allerlei repertoire kennen. Ze werken aan een gezonde zanghouding, een goede ademhaling, aan concentratie en leren luisteren naar de eigen klank en die van de anderen. Ze leren samenwerken, ze leren kijken naar de dirigent en te reageren op haar gebaren. Ze leren ook om zelf liederen te presenteren op een podium. Om dat alles mogelijk te maken repeteren we elke week en hebben we soms extra repetitiedagen op zaterdag. We organiseren vanaf het begin laagdrempelige optredens op kleine podia zoals in verzorgingstehuizen, in de wijk of in samenwerkingen met andere kinderkoren. Zo kunnen de kinderen wennen aan het zingen voor publiek. Het is prachtig om te zien dat de kinderen steeds zelfbewuster zichzelf durven laten zien en horen.
De keuze van liedjes is gericht op de muzikale mogelijkheden van de muziek: kunnen de kinderen zo mooie lange lijnen leren zingen, krijgen de stemmen de mogelijkheid om mooi hoog te leren zingen, is het een uitdagende melodie, is het een interessant ritme? De exacte keuze hangt een beetje af van de samenstelling van de groep: kunnen deze kinderen deze hoogte of deze taal al aan, hebben ze er plezier in? Behalve Nederlandstalige kinderliederen willen we ook graag mooie liederen in andere talen aanbieden: Duits, Engels, Frans, Zweeds, Latijn soms zelfs Fins, Hongaars of Chinees. En voor het Requiem por la tierra nu ook Spaans.
Voor meer informatie: www.ulftsenachtegalen.nl

Koorschool Arnhem

De Koorschool Arnhem staat onder leiding van Thea Endedijk-Griffioen, professioneel muziekpedagoog, dirigent en artistiek leider. De koorschool heeft op het moment meer dan 30 leerlingen in vier leeftijdsgroepen vanaf 6 tot 18 jaar (koorklas 1, koorklas 2, brugkoor en jeugdkoor). Zij bestaat inmiddels ruim 8 jaar en is niet meer weg te denken uit het aanbod van muziekeducatie voor kinderen in Arnhem en omstreken. De koorschool wil kinderen met hart en ziel laten zingen en zich vanuit hun eigen talent muzikaal laten ontwikkelen. Plezier in zingen is het uitgangspunt. Vandaaruit krijgen de kinderen een bredere ontwikkeling zoals noten lezen, van blad zingen, ritme en maatgevoel, bewegen en presentatie.
De koorschool heeft al diverse keren op het grote podium gestaan. Dit was o.a. bij een uitvoering van de Carmina Burana in Nijmegen olv Rob Vermeulen, maar ook bij diverse educatieve concerten van het Gelders orkest. Daarnaast heeft het jeugdkoor vorig jaar meegedaan aan de laatste Mattheuspassion van dirigent Jos van Veldhoven met de Nederlandse Bachvereniging in Tivoli Vredenburg Utrecht. Ook heeft het koor vorig jaar meegedaan aan een jeugdkoorfestival in dezelfde stad.
Voor meer informatie: www.koorschoolarnhem.nl

Muziekklas van Candea College Duiven

Annelies Boone studeerde aan het Arnhemse conservatorium, met specialisatie Schoolmuziek. Zij geeft muziekonderwijs aan het Candea College waar al sinds jaar en dag muziek een eindexamenvak is. Daarnaast dirigeert zij het Oosterbeeks Kamerkoor. Op het Candea College zijn onder haar leiding vanaf het jaar 2000 elke vier jaar grote, bekende musicals op de planken gebracht. Dit deed zij met leerlingen, collega’s en ouders.
Door de jaren heen hebben leerlingen van het Candea deelgenomen aan bijzondere concerten van het Oosterbeeks kamerkoor, meestal de jubileumconcerten. In 2011 werkten leerlingen en enkele docenten mee aan een uitvoering van het Requiem van Jenkins, begeleid door het OGSO. En bij het laatste jubileumconcert waarin o.a. The Armed Man van Jenkins werd uitgevoerd zong ook een aantal leerlingen met het koor mee. Zo geeft Annelies Boone de mogelijkheid aan leerlingen om een bijzondere ervaring op te doen en de in de vrije tijd geleerde en geleverde muzikale prestatie mee te laten tellen voor het examen.
Voor meer informatie: www.candea.nl

Kinderkoor van de Johan Frisoschool Wageningen

Marinus van Grootheest studeerde aan het Artez Conservatorium te Zwolle, waar hij zijn Opleiding Docent Muziek behaalde. Zijn eerste ervaringen in het Primair Onderwijs deed hij op in Amsterdam Zuid-Oost en Nijmegen Dukenburg op verschillende basisscholen met elk een eigen visie op het (muziek)onderwijs. Tegenwoordig is Marinus ook werkzaam in het Voortgezet Onderwijs op het Candea College te Duiven. Hij geeft vooral lessen aan de onderbouw met het niveau BB/KB. Daarnaast is hij sinds kort gestart als muziekdocent aan de Iselinge Hogeschool te Doetinchem. Marinus is actief betrokken bij de band “Toeter nog maar 1” als Trompettist. Een feestband voor feesten, partijen, festivals en bruiloften. Ook schuwt de band het theaterpodium niet en zijn zij afgelopen jaar begonnen met het opzetten van een theatershow. Tevens als contrabassist is Marinus actief in de Ierse band “Tobermore”. Onder andere traditionele Ierse Jigs, Reels en Polka’s brengen zij ten gehore.
Afgelopen jaar hebben een aantal leerlingen van de Johan Frisoschool te Wageningen meegedaan met een Carmina Burana Project. Deze werd uitgevoerd door Koorschool Midden Gelderland in de Bevrijdingskerk van Wageningen. Dit was voor deze leerlingen een unieke kans om koorervaring op te doen. Nu is de beurt aan het Paco Pena project. De leerlingen en Marinus pakken deze kans ook met twee handen aan.
Voor meer informatie: www.johan-frisoschool.nl

Montessorischool Arnhem

Mijn naam is Hans Grotenbreg, geb. In 1971 te Rheden.
Na mijn conservatoriumopleiding ben ik werkzaam in de muziek.
Sinds een jaar of 12 ben ik verbonden aan de Arnhemse Montessorischool als vakleerkracht muziek en geef ik de lessen alle groepen van deze basisschool (groep 0 t/m groep 8).
Daarnaast ben ik werkzaam bij de Nederlandse Musical Academie als docent ensemblezang, muziektheorie en actief als pianist bij voorstellingen, audities enz.
Naast deze “ vaste” werkzaamheden houd ik mij bezig met het begeleiden van artiesten, ensembles en koren en heb ik meegewerkt als pianist/ toetsenist/ producer bij muziekproducties in binnen,- en buitenland.
Voor meer informatie: www.montessoriarnhem.nl