22 september 2012 Seele vergiss Sie nicht

Michael Wilmering – Bariton
Saskia Regtering – Mezzo-sopraan
Rik Helmers – piano

mvseptember2012-SeeleNa de Russische projecten van de laatste tijd keert Musica Vocale dit najaar terug naar Europa. Naar het Duitsland van de late 19e eeuw om precies te zijn. Op het programma staan werken uit de Duitse hoogromantiek. Dit was een periode waarin menselijke emoties centraal stonden, naast fantasie en de natuur. Regelmatig terugkerende thema’s in de muziek waren menselijke emoties als vreugde, verdriet en verwondering, angst pijn en verlangen; de liefde werd verheerlijkt en er was een hang naar het nostalgisch verleden, de natuur en de dood. Deze laatste is het centrale thema tijdens het najaarsconcert van Musica Vocale.

Onbekend werk
Op het programma staan werken van onder meer Johannes Brahms, Peter Cornelius en Max Reger. Van de laatste voeren wij twee onbekende werken uit: Der Einsiedler en het Requiem “Seele, vergiß dich nicht”. Beide stukken (uit opus 144) werden oorspronkelijk geschreven voor bariton solo, gemengd koor en orkest. Door de grote instrumentale bezetting worden deze werken niet zo vaak uitgevoerd. Musica Vocale zal deze werken uitvoeren in een prachtige versie met pianobegeleiding.

Rillingen
Dezelfde tekst “Seele, vergiß sie nicht” (geschreven door Friedrich Hebbel) zal ook worden uitgevoerd in een zetting van Peter Cornelius, van wie ook zal klinken “Der Tod, das ist die kühle Nacht”. U begrijp het: geen lichtvoetig programma van Musica Vocale dit najaar, maar wel weergaloos mooie muziek vol verrassende, dramatische, innige harmonische wendingen die u de rillingen over de rug doen lopen!

Wageningen
Grote Kerk, Markt
22 spetember 2012
20.15 uur

Reacties zijn gesloten.