Dirigent

Rob Vermeulen (1961) studeerde aan de conservatoria van Arnhem en Rotterdam, waar hij onder meer het einddiploma koordirectie behaalde bij Barend Schuurman. Daarna bekwaamde hij zich in orkestdirectie o.a. bij Sir John Eliot Gardiner, Sir Edward Downes, Peter Eötvos en Ferdinand Leitner.

Rob Vermeulen is sinds 1990 dirigent bij Musica. Met het koor heeft hij een zeer gevarieerd repertoire opgebouwd. In de loop van de jaren waren er uitvoeringen van grote werken zoals de Hohe Messe, de Johannes Passion, de Matthäus Passion en het Magnificat van Bach, de Mariavespers van Monteverdi, de Mis van Martin, de Vespers van Rachmaninov, de Missa Criolla van Ramirez, het Requiem en de C-Moll Mis van Mozart, het Stabat Mater, de Nelson Mis en de Sieben letzte Worte van Haydn, Dixit Dominus en de Messiah van Händel, de Kanon Pokajanen en het Te Deum van Pärt, het Requiem en de Boetepsalmen van Schnittke, de Mis in G, het Gloria en Figure Humaine van Poulenc.

In 2020 gaf Rob Vermeulen in drie uitverkochte, grote theaters en een concerthal met de kamerkoren Musica Vocale Wageningen en het Oost-Nederlands Kamerkoor een uitvoering van het Requiem por la Tierra  van Paco Peña in samenwerking met het flamenco-ensemble van Paco Peña.

Musica Vocale heeft in het 40ste jubileumjaar van Introdans 16 zeer succesvolle uitvoeringen in volle theaters in heel Nederland gegeven van Les Noces van Stravinsky, met de dansers van Introdans.

Rob Vermeulen is ook dirigent van het Oost Nederlands Kamerkoor en Bachkoor Nijmegen. Met dit laatste koor gaf hij vele uitvoeringen samen met het Gelders Orkest. Naast de jaarlijkse Passionen van Bach waren er uitvoeringen van vrijwel alle grote oratorium werken, waaronder het Requiem van Verdi, de Elias van Mendelssohn, het Stabat Mater van Rossini, Poulenc en Szymanovky, de Alexander Nevsky Cantate van Prokofiev.

Musica Vocale en het Oost Nederlands Kamerkoor hebben samen een aantal grote projecten neergezet, waaronder de E-Moll Mis van Bruckner, Apparebit Repentina Dies van Hindemith, de Missa Solemnis van Beethoven en in 2018 voor de derde keer het indrukwekkende Concert voor Koor van Schnittke.

Naast koordirigent is Rob Vermeulen ook jarenlang dirigent geweest van het Nederlands Concertkoor, Projektkoor Utrecht en bij Projektorkest van de Twintigste Eeuw. Ieder jaar leidt hij de Young Composers Meeting, waarbij 16 jonge componisten uit de hele wereld voor Orkest de Ereprijs een stuk componeren. Rob Vermeulen is werkzaam als docent bij de ArteZ en als hoofdvakdocent koordirectie bij de HKU. Met Paco Peña en zijn Flamenco ensemble voerde hij diens Misa Flamenco uit in vele volle grote zalen, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Daarna volgde in dezelfde samenstelling een succesvolle tournee door Griekenland en Libanon. Er werd o.a. opgetreden in het antieke Herodes Atticus Theater voor 5000 mensen.

Reacties zijn gesloten.