24 januari 2014 Troost

Alt: Saskia Regtering
Bariton: Michael Wilmering
Harmonium: Dirk Luijmes
Piano: Rik Helmes

Muziek van Peter Cornelius en Max Reger
Wereldpremière van Zo Laat,
nr.3 uit de cyclus ‘Levensliederen’ van Trevor Grahl

mvjanuari2014-orgelkerkAls reactie op de Verlichting brak in de 19e eeuw de tijd aan van de Romantiek. Tegenover de industrie, de techniek en de steden stonden intuïtie, emotie, spontaniteit en verbeelding centraal. De ‘natuur’ kreeg daarbij een centrale plaats, en de dood (vergankelijkheid) speelde daarin een grote, mysterieuze rol. Veel kunstenaars schilderden, schreven, dichtten en componeerden over de dood – die immers nooit ver weg was. En de daarbij horende troost was een belangrijke pendant: geen dood zonder troost. De Duitse dichter Friedrich Hebbel was zo’n dichter die een ‘eigen’ Requiem schreef: Seele, vergiss sie nicht.

Deze tekst werd door twee Duitse componisten op muziek gezet: Peter Cornelius en Max Reger. De eerste schreef het als werk voor koor a capella, de tweede toonzette de tekst voor koor, solist en groot symfonieorkest. U begrijpt, dat past niet in de Edesche Concertzaal – noch in vele andere concertruimtes. Daarom wordt dit werk meestal uitgevoerd met pianobegeleiding. Voor Musica Vocale maakte componist en organist Andries van Rossem een speciale bewerking voor piano vierhandig en harmonium.

Wereldpremière: Trevor Grahl, Zo laat

Uniek zal de première zijn van het werk ‘Zo Laat’, dat speciaal voor Musica Vocale geschreven werd door de Canadese componist Trevor Grahl. Dit werk is het derde deel uit de cyclus ‘Levensliederen’ op teksten van Micha Hamel. De teksten in deze cyclus gaan alle over het thema ‘dood’. Dit derde deel is een hervertelling van Goethe’s Erlkönig. Het is een klankzetting van de angstige geluidsomgeving van Schuberts toonzetting, geplaatst in een hedendaags decor. Een werk met veel ‘knipogen’.

Ede
Edesche Concertzaal, Amsterdamseweg 9
Vrijdag, 24 januari 2014
20.00 uur

Reacties zijn gesloten.