Mei 2024 – Hollands Licht

a-capella koormuziek van Nederlandse bodem

Vorig jaar vierde het Wageningse kamerkoor Musica Vocale onder leiding van dirigent Rob Vermeulen het 50-jarig jubileum. Het koor pakte groots uit, eerst met de Mis in e-klein van Anton Bruckner en in het najaar met het Requiem van Mozart. Beide grandioze werken met instrumentale begeleiding, al dan niet met solisten. Nu gaat Musica weer terug naar de basis met een a-capella koorproject met muziek van Nederlandse componisten. 

Hollands Licht Musica Vocale

Als eerste is er aandacht voor Frank Martin die dit jaar 50 jaar geleden overleed. Van hem hoort u de Messe à double Choeur. Deze dubbelkorige mis uit 1922/1926 is zijn meest uitgevoerde koorwerk. Het is een heel persoonlijk werk waarin Martin elementen uit het gregoriaans verweefde met 20e-eeuwse klankwereld. De muziek is afwisselend extatisch en heel intiem – niet voor niets een van de meest geliefde werken van deze componist. Hoewel Zwitsers van geboorte, woonde Martin een groot deel van zijn leven in Nederland. Dus mogen we hem een beetje tot de Nederlandse componisten rekenen. 

Naast Martin staan er nog meer Nederlandse componisten op het programma. Van Rudolf Escher zingt Musica Le vrai visage de la paix uit 1957, een lofzang op vrijheid, gerechtigheid en liefde, een intens gebed voor schoonheid en vrede. 

Ook geeft Musica Vocale een reprise van de twee jubileumcomposities uit die Daan Manneke en William Knight schreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het koor. Tot slot gaat Musica terug naar het rijke verleden van de Nederlandse muziekgeschiedenis, naar muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck.

Zo hoort u in één concert muziek uit 4 eeuwen Nederlandse muziekgeschiedenis.

Concerten

vrijdag 17 mei – 20:15u
Pieterskerk Utrecht
kaarten €20,00 / €15,00

Kaartverkoop via Pieterskerkconcerten

 

zaterdag 25 mei – 20:15u
Grote kerk Wageningen
kaarten €20,00 / €15,00

Kaartverkoop via deze website

Reacties zijn gesloten.