Opmerkzaam bericht van Piet

(Geschreven door Piet)

Beste medereizigers,
In het Nationaal Museum van Beiroet zag ik een reliëf met soldaten van Alexander de Grote in gevecht met tegenstanders die uiteraard het onderspit delven. Ik dacht: waar heb ik zoiets eerder gezien… En jawel hoor: bij de buren in het Arnhemse Bronbeek. Daar staat namelijk in het park een reliëfsteen waarop soldaten van het KNIL (Koninklijk Nederlands-Indisch Leger) zijn afgebeeld. O.l.v. generaal Van Heutsz jagen zij met kennelijk enthousiasme opstandelingen uit Atjeh over de kling.

Er is nog meer wat Beiroet met Arnhem verbindt en wel de ceder. Zeldzaam in Beiroet, maar niet te missen in Arnhem. Zo staan er aan de Velperweg twee imposante exemplaren:

En wie denkt bij de ceder niet aan dat beroemde gedicht van Han G. Hoekstra:

De ceder
Ik heb een ceder in mijn tuin geplant,
Gij kunt hem zien, gij schijnt het niet te willen.
Een binnenplaats meesmuilt ge, sintels, schillen,
En schimmel die een blinden muur aanrandt,
Er is geen boom, alleen een grauwe wand.
Hij is er, zeg ik, en mijn stem gaat trillen,
Ik heb een ceder in mijn tuin geplant,
Gij kunt hem zien. gij schijnt het niet te willen.
Ik wijs naar buiten, waar zijn ranke, prille
Stam in het herfstlicht staat, onaangerand,
Niet te benaderen voor noodlots grillen,
Geen macht ter wereld kan het droombeeld drillen.
Ik heb een ceder in mijn tuin geplant.

Over Sjoukje Osinga

Sjoukje werd lid van Musica Vocale in 1996. Ze is bestuurslid (secretaris) sinds 2001. Ze zingt meestal alt 1, maar maakt soms een uitstapje naar alt 2 of naar sopraan 2. In het dagelijks leven werkt ze bij Wageningen Universiteit, leerstoelgroep toegepaste informatiekunde.

Reacties zijn gesloten.