21 november 2015 – J.S. Bach Hohe Messe

m.m.v. The Utrecht Company of Music
solisten: Lenneke Ruiten (sopraan), Rosina Fabius (alt/mezzo), Adrian Fernandes (tenor) en Marc Pantus (bas)

zaterdag 21 november 2015 om 20.15 uur:  Bergstraatkerk, Wageningen
zondag 22 november 2015 om 15.00 uur:  Molenstraatkerk, Nijmegen

Flyer voor de Hohe Messe van J. S. Bach

Flyer voor de Hohe Messe van J. S. Bach

De Hohe Messe – ofwel de Mis in b-klein – is Bach’s zwanenzang, het opus ultimus dat hij schreef vlak voor zijn dood in 1750. Het is een mythisch werk, omgeven met raadselen: vragen over de ontstaansgeschiedenis, het katholieke karakter, verborgen boodschappen.

Het is onduidelijk wanneer oer-uitvoering van de Mis in b-klein plaatsvond. Tot nu toe werd aangenomen dat het werk geschreven werd voor de inwijding van de Rooms-katholieke hofkerk in Dresden in 1751, een jaar na Bach’s dood. Maar sinds kort gaan er stemmen op dat Bach de mis schreef voor de jaarlijkse misviering van de Musikalische Congregation voor de heilige Caecilia in Wenen. In dat laatste geval zou de eerste uitvoering van de Mis in b-klein geweest zijn op 22 november 1749.
En laat dat nou exact 266 jaar zijn vóór het concert van Musica Vocale in Nijmegen op 22 november…!

De bezetting van de Mis verraadt dat Bach de muziek schreef voor een feestelijke gebeurtenis: vijf- tot achtstemmig (dubbel)koor, diverse zangsolisten, een rijk bezet orkest met fluiten, hobo’s (ook oboe d’amore), fagotten, een hoorn, 3 trompetten, pauken, strijkers en basso continuo.
Maar behalve groots van opzet is de muziek ook werkelijk prachtig, met het kalme en steeds intenser wordende Kyrie, het feestelijke Gloria en virtuoze Credo, het majestueuze Sanctus, het intieme Benedictus, en het troostrijke Agnus Dei.

De Hohe Messe is een must-hear voor iedere muziekliefhebber!

Reacties zijn gesloten.