29 maart 2016 Eeuwfeest Walckerorgel

Martinikerk Doesburg

Max Reger, Psalm 100 voor koor en orgel

Musica Vocale & Oost-Nederlands Kamerkoor o.l.v. Rob Vermeulen
m.m.v. Leo van Doeselaar – orgel

Affiche 29 maart 2016

Op 29 maart zingt Musica Vocale samen met het Oost-Nederlands Kamerkoor in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Op die dag wordt in de Martinikerk in Doesburg het eeuwfeest gevierd van het grote Walcker-orgel. Organist bij dit concert is Leo van Doeselaar.

Het Walcker-orgel werd op 29 maart 1916 in de Nieuwe Zuiderkerk te Rotterdam in gebruik genomen. Toen die kerk in 1968 werd afgebroken kwam het orgel in Doesburg terecht, waar het in 1972 weer in gebruik werd genomen.

Dit orgel was het laatste van de drie instrumenten die Oscar Walcker bouwde op basis van opvattingen van Dr. Albert Schweitzer en de Straatsburgse organist Emil Rupp die een synthese tot stand wilden brengen tussen de Franse orgelbouwer Cavaillé Coll en zijn 18e-eeuwse Duitse collega Silbermann.
De twee “zusjes” van het Doesburgse orgel stonden in de Reinoldikirche in Dortmund (1909) en in de Michaeliskirche te Hamburg (1912). Deze beide orgels zijn in de Tweede Wereldoorlog verloren gegaan. En daarmee is het Doesburgse instrument een uniek en prachtig document uit een boeiende periode van de muziekgeschiedenis en orgelbouw.

Op het bijzondere Doesburgse orgel komen de orgelwerken van Max Reger bijzonder tot hun recht. Van hem wordt Psalm 100 voor koor en orgel uitgevoerd, een feestelijk werk dat hij schreef stuk voor het 350-jarige jubileum van de universiteit van Jena.
Deze psalmbewerking doet in omvang en grootsheid denken aan het requiem “Seele vergiss sie nicht” dat Musica eerder uitvoerde. De muziek werd oorspronkelijk geschreven voor koor en symfonieorkest, maar met alleen orgelbegeleiding boet de muziek weinig tot niets in.

Behalve de 100ste Psalm van Max Reger hoort u tijdens dit concert ook orgelmuziek van onder meer Hendrik Andriessen, Jan Willem Brandts-Buys. Zoals zo veel Nederlandse componisten aan het begin van de vorige eeuw oriënteerden zij zich op de Duitse en/of de Franse muziek van die tijd.

Meer informatie vindt u op de website van de Stichting Doesburgse Muziekcultuur (Stidomu). U kunt hier ook kaarten bestellen:
evenement/eeuwfeest-walcker-orgel/

Reacties zijn gesloten.