April 2023 Musica werkt mee aan Matthäus-Passion – Nederlands Blazers Ensemble & Duda Paiva Company

4 april – Arnhem Musis Parkzaal – Pasen zonder het beroemde oratorium over het lijden en sterven van Jezus? Ondenkbaar! Heb je Bachs Matthäus-Passion nog nooit gehoord, of juist te vaak? Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) en de fenomenale dansers en poppenspelers van Duda Paiva brengen in Musis een unieke uitvoering met internationale en lokale sterren. Of… poppen?

Een bijzondere Matthäus
Nergens ter wereld wordt de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach zo vaak opgevoerd als in Nederland. Het stuk oogstte bij de 1ste uitvoering (vermoedelijk 1727) zo’n lauwe reactie dat Bach het teleurgesteld terzijde legde. 100 jaar later blies Mendelssohn het stof eraf. Tegenwoordig heeft het de status van meesterwerk. De evangelist vertelt Jezus’ verhaal. Net als in een hoorspel komt er van alles voorbij. In deze ingekorte versie geven NBE en Duda Paiva Company hun interpretatie van Bachs religieuze universum.  Er zijn 4 zangers, die tegelijk poppen én mensen zijn – de verteller, de verrader, de maagd en de visionair – en dansers.

NBE & Duda Paiva Company
NBE waagde zich al eerder succesvol aan bewerkingen van ‘heilige huisjes’. Denk aan Mozarts Requiem, Figaro en Don Giovanni en Mahlers Lied von der Erde. Voor dit ‘heilige der heiligen’ werkt het gezelschap voor de tweede keer samen met Duda Paiva Company dat associatieve voorstellingen maakt met dans en poppen. De Amerikaanse stersopraan Claron McFadden en de Brits-Nederlandse bariton Rick Zwart krijgen onder andere begeleiding van de Turkse en Syrische traditionele blaasinstrumentalisten Sinan Arat op de ney en Ghaeth Almaghoot op de duduk.

Musica Vocale verleent als koor medewerking aan deze verkorte Matthäus-Passion.

Dinsdag 4 april 20:00u Musis Parkzaal Arnhem

MUSICI
Nederlands Blazers Ensemble & Duda Paiva Company – idee en uitvoering
Kamerkoor Musica Vocale o.l.v. Rob Vermeulen
Bart Schneeman – Leiding en Hobo
Arjan Linker – arrangement
Claron McFadden – sopraan
Rick Zwart – bariton
Sinan Arat – ney
Ghaeth Almaghoot – duduk

Meer info en kaarten

Reacties zijn gesloten.