mei 2023 Lustrumconcert Anton Bruckner Mis in e-klein

In 2023 bestaat Wagenings kamerkoor Musica Vocale 50 jaar, en dat wordt gevierd! Het eerste jubileumproject draait rond de magnifieke Mis in e-klein uit 1869 van Anton Bruckner met concerten in Wageningen, Doesburg en Utrecht. Hoewel de muziek geschreven is voor koor en 15 blaasinstrumenten, voert Musica de mis uit met orgelbegeleiding door Wim Roelfsema. 

Oorspronkelijk schreef Bruckner de mis voor gemengd koor en (militair) blazersensemble. De mis was namelijk bedoeld om uitgevoerd te worden tijdens de inwijding van de votiefkapel van de Nieuwe Dom in Linz die toen nog in aanbouw was. De plechtigheden zouden op het domplein plaatsvinden, in de buitenlucht. Vandaar deze bezetting, zonder kwetsbare strijkinstrumenten en zangsolisten. Maar hierdoor ontstond wel een schitterende en unieke klankwereld. Daarbij greep Bruckner terug op het gregoriaans en de muziek uit de late renaissance zoals van Palestrina. Het resultaat is een prachtige synthese van oud en nieuw: van het heldere contrapunt uit de renaissance met de dramatische harmoniek uit de 19e eeuw. 

Naast deze mis hoort u ook enkele motetten van Bruckner, waaronder het Ave Maria en het Locus iste. Ook dit laatste werk was bedoeld om te klinken bij de inwijding van de votiefkapel, maar uiteindelijk ging het pas een maand later in première. 

Ook ander componisten staan op het programma, waaronder Arvo Pärt. Zijn Salve Regina voor koor en orgel uit 2001 staat in schril contrast met de muziek van Bruckner. Hoewel ook Pärt inspiratie putte uit de renaissance, is zijn muziek vooral verstild en gewichtloos, met een vleugje Slavisch. 

Concertdata & info 

zaterdag 13 mei 20:15 u
Grote kerk Wageningen
Standaard Wageningen ( 17,50) Korting Wageningen (€ 12,50)
zondag 14 mei 15:00 u
Grote of Martinikerk Doesburg
Kaarten € 17,50 op www.stidomu.nl
vrijdag 26 mei 20:15 u
Pieterskerk Utrecht
Kaarten € 20,00 op www.pieterskerkconcerten.nl
Let op! Studentenkaart of CJP tonen bij de ingang van het concert.

 

Reacties zijn gesloten.