“Concert voor koor” van Alfred Schnittke

Dirigent Rob Vermeulen: “de mooiste muziek die ik ooit dirigeerde”

Het monumentale Concert voor Koor uit 1985 van de Russische componist Alfred Schnittke is een absoluut hoogtepunt uit de koorliteratuur.

Schnittke liet zich inspireren door oude Russisch-Orthodoxe melodieën zonder ze letterlijk te citeren. De vaak eenvoudige melodielijnen verweefde hij met zijn eigen herkenbare gebruik van chromatiek, clusters en dissonanten. De tekst vormde de basis voor ritme, dynamiek en klankkleur, en betekenis werd onderstreept door opvallende schakelingen tussen akkoorden die veroorzaakt worden door subtiele stemverschuivingen. Al met al een tijdloos werk, groots en intiem, aangrijpend en hemels.

Vanwege de enorme stemverdeling van de muziek kan het werk alleen door een groot koor uitgevoerd kan worden. Daarom heeft Musica Vocale voor dit project de handen ineen geslagen met het Oost-Nederlands Kamerkoor (ONK).

Beide koren staan beide onder leiding van dirigent Rob Vermeulen. De koren vullen elkaar goed aan en klinken als één groot koor. De koren hebben in het verleden vaker samengewerkt bij grote en uitdagende projecten, waaronder Beethovens Missa Solemnis begeleid door het Gelders Orkest.

Naast het Concert voor Koor staan in 2018 ook de Drei geistliche Gesänge van Alfred Schnittke op het programma, alsmede enkele delen uit de Kanon Pokajanen van Arvo Pärt en een paar prachtige koorwerken van Georgy Sviridov.

Concertagenda:

 • zondag 25 februari – Grote of Martinikerk te Doesburg, 15:30 uur
 • zaterdag 10 maart – Petrus Canisiuskerk (Molenstraatkerk) te Nijmegen, 20:15 uur
 • zondag 11 maart – Sint-Nicolaaskerk te Kalkar, Duitsland, 19:00 uur
 • vrijdag 23 maart – Pieterskerk te Utrecht, 20:15 uur

Eén reactie

 1. Hanneke Brilman

  Beste mensen,

  Dank jullie wel voor jullie werkelijk fantástische concert zondag jl.in Kalkar.
  We hebben meer dan genoten.
  Compliment om zo’n complex stuk als dat van Schnitke zó ingestudeerd te krijgen en en ten gehore te brengen.
  Klasse,

  Ook namen mijn man, Alex Braakhekke,
  Hanneke Brilman

Reageren is niet mogelijk