Vaccinatie Libanon

Reizigersvaccinatie Libanon
• Voor Libanon geldt het advies te vaccineren tegen DTP en hepatitis A.
• Er is een risico op schistosomiasis (bilharzia; parasitaire wormen) bij contact met natuurlijk zoet oppervlaktewater. Wees daar dus voorzichtig mee.
• Libanon is een hepatitis B-endemisch gebied. Vaccinatie tegen hepatitis B wordt geadviseerd bij verblijf > 3 maanden (niet van toepassing) óf voor risicogroepen (zie verderop)
• In Libanon is een hoog risico op rabiës (hondsdolheid), huisdieren zijn mogelijk besmet, vaccinatie voor risicogroepen wordt aanbevolen (zie verderop)
DTP
Na volledige basisimmunisatie of na revaccinatie met DTP-vaccin wordt uitgegaan van een beschermingsduur van 10 jaar. Voor infofrmatie over het vaccin zie bijlage 1.
Hepatitis A
Binnen 2-4 weken na de eerste dosis hepatitis-A-vaccin ontstaat beschermende immuniteit; na 2 weken is ong. 90% van de gevaccineerden beschermd en na 4 weken 95-100%. De beschermingsduur van de eerste dosis is ten minste 1 jaar. De tweede dosis wordt bij voorkeur 6-12 maanden na de eerste dosis gegeven; bij het verstrijken van de termijn hoeft de serie echter niet opnieuw te worden gestart. Na de tweede dosis duurt de bescherming volgens het LCR ten minste 25 jaar. Voor informatie over hepatitis A en het vaccin zie bijlage 2 en 3.

Hepatitis B
Risicogroepen hepatitis B
• Verhoogde kans op seksueel contact met de plaatselijke bevolking
o Personen die zonder vaste partner frequent in hepatitis B-endemische gebieden verblijven
o Personen met wisselende seksuele contacten in Nederland.
o Personen die van plan zijn seksueel contact te hebben met de plaatselijke bevolking in een hepatitis B-endemisch gebied.
• Verhoogde kans op een bloedtransfusie in een hepatitis B-endemisch gebied.
o Zwangeren
o Mensen met sikkelcelanemie of een andere (al dan niet hematologische) aandoening waarbij bloedtransfusie eerder nodig is.
Dit risico is waarschijnlijk alleen reëel bij verblijf in zeer afgelegen gebieden. Een dergelijke reisbestemming is ook vanwege andere (infectieziekte)risico’s af te raden, met name bij zwangeren.
• Verhoogde kans op horizontale transmissie in een hepatitis B-endemisch land
o Personen die tatoeages of piercings willen laten aanbrengen (dit moet worden
afgeraden)
o Mogelijk lopen ook jonge kinderen van niet-immigranten die veel in aanraking komen met leeftijdgenootjes uit de plaatselijke bevolking bij reizen korter dan 3 maanden een verhoogd risico.
Na een volledige vaccinatieserie met hepatitis-B-vaccin ontstaat bij 90-95% van de gevaccineerden bescherming. Bij toepassing van het normale vaccinatieschema (maand 0, 1 en 6-12) ontstaat 2 tot 3 maanden na de eerste 2 doses bij ong. 70% van de gevaccineerden bescherming. Bij het versnelde schema (maand 0, 1, 2 en 6-12) ontstaat 3 maanden na aanvang van het schema bij ong. 90% van de gevaccineerden bescherming. En bij het extra versnelde schema (dag 0, 7, 21 en maand 12) ontstaat 4 weken na aanvang van het schema bij ong. 65% van de gevaccineerden bescherming. Het schema van 2 doses (maand 0 en 6) met volwassen dosering bij kinderen van 0-15 jaar geeft na 7 maanden een even goede bescherming als een normaal schema met een kinderdosis op maand 0, 1 en 6. Voor informatie over hepatitis B en het vaccin zie bijlage 4 en 5.
Rabiës
Vermijd contact met zoogdieren, want die kunnen besmet zijn. Zie ook bijlage 6.

Over Sjoukje Osinga

Sjoukje werd lid van Musica Vocale in 1996. Ze is bestuurslid (secretaris) sinds 2001. Ze zingt meestal alt 1, maar maakt soms een uitstapje naar alt 2 of naar sopraan 2. In het dagelijks leven werkt ze bij Wageningen Universiteit, leerstoelgroep toegepaste informatiekunde.

Reacties zijn gesloten.