Recensies

De eerste officiële recensies stonden op 10 oktober in de krant (zie onder), maar voor ons zijn de latere recensies op internet veel leuker. Daarin wordt soms ook iets over het koor gezegd, terwijl wij in de grotere dagbladen meestel slechts formeel genoemd worden. Met een beetje googlen (met dank aan Janet) kom je bijvoorbeeld dit tegen:

Reacties van bezoekers op de voorstelling in Eindhoven

http://www.parktheater.nl/programma/1289/Introdans/VIER40/

Hier de leukste voor ons:

“Eerste gedeelte heel mooi, fraaie choreagrafie en mooi met live muziek. Prachtig ook het koor en de muzikanten op de achtergrond achter de waas van een "gordijn".[..]”

“Eerste gedeelte van de voorstelling was fascinerend en voor mij uniek Ik zag nog niet eerder de combinatie met live gezongen muziek en ballet, prachtige gezongen -de dans was wat middelmatig.[..]”

“Het eerste stuk, gebaseerd op Les Noces van Igor Strawinski, Was als totaaltheater de moeite waard. Jammer dat choreografie en dansprestatie achterbleven bij de met bezieling gespeelde en gezongen live muziek. [..]”

“Ik zat op het puntje van mijn stoel en hield mijn adem in bij Noces. Wat een prachtige eenheid van muziek en dans. Wat een nieuwe bewegingen, geweldig bijpassende kostuums. Ik ging van de ene emotie naar de andere; alleen bewondering is niet genoeg”

En nog een paar recensies:

“Muzikaal gezien werd uitstekend werk verricht door leerlingen van ArtEZ Conservatorium: vier vleugels, zes slagwerkers, vier zangsolisten en een koor van zestig medewerkers in samenwerking met Musica Vocale.”

Uit: http://www.danspubliek.nl/review.html

“Mede door de intensiteit van de muziek (door studenten van het ArtEZ Conservatorium) en zang (van Musica Vocale), vormt die een bijzonder sterk geheel met de dans.”

Uit: http://www.8weekly.nl/artikel/9530/introdans-deelt-jubileumfeest-letterlijk-met-publiek.html

Recensie Volkskrant, 10 oktober 2011:

Recensie Gelderlander, 10 oktober 2011, Cultuurpagina (alle edities):

Recensie Trouw, 10 oktober 2011 (klik op het plaatje om een grotere versie te zien). Voor ons relevant is het slotstukje: "In Stijn Celis' 'Noces' wordt Stravinsky's compositie over de Russische bruiloft live uitgevoerd met mooie zangpartijen. Dat is een feest op zich. Rotsvaste formaties en rituele bezetenheid zijn nodig om van dit stampende werk naar het Ballets Russes-origineel uit 1923 iets onvergetelijks te maken. Die scherpte mist, maar aan de ovatie af te lezen is het werk zonder twijfel een publiekslieveling":

Recensie Gelderlander, 10 oktober 2011, Editie Ede/Vallei:

Voorpagina Gelderlander, 10 oktober 2011:

Recensie (De Telegraaf, 10 oktober 2011):

Recensie op http://www.esquire.nl/stijltips/2238/Introdans-speelt-Noces.aspx, gepost op 21 oktober, met als mooiste zinnetje: "[Stijn Celis] volgt Stravinski's Russische libretto (liedtekst),overtuigend gezongen door het koor Musica Vocale."

Recensie van de uitvoering in Nijmegen, 12 okt, op cultuurbewust.nl:

Recensie van de uitvoering in Utrecht, 22 okt, op

theater.nl. Mooiste zinnetje hieruit: "[...] Strawinski's onrustige muziek, die op sublieme wijze live wordt uitgevoerd door orkest en koor."

Recensie van de uitvoering in Eindhoven, 19 okt, op theateraandeparade.nlhttp://www.theateraandeparade.nl/nieuws/522/

Recensie van het Balletgala op 17 november, Haarlems Dagblad van 19 november (verscheen ook in Gooi- en Eemlander en in Noordhollands Dagblad). Mooiste zin: "'Noces' [...] lijkt het beste uit het ensemble naar boven te halen en intrigeert van begin tot einde. Dit is mede te danken aan de live uitvoering van de muziek door studenten van ArtEZ Conservatorium en koor Musica Vocale."

Van Introdans-site:

Na afloop van de première van het jubileumprogramma VIER40 op 7 oktober jl. werden de dansers door het publiek beloond met een staande ovatie. Ook de aanwezige pers was enthousiast, de Gelderlander spreekt over een wonderschoon verjaardagsfeest. Lees hier meer quotes uit de recensies.

VIER40

Vier40 is meer dan een verjaarspartijtje. De voorstelling grijpt je naar de strot, laat je gniffelen en dromen. (De Gelderlander)

Verrassen doet Introdans wel met zijn esthetische en zorgvuldig ingehouden ‘look’. (Trouw)

Introdans is ‘dans for the millions’, verpakt in een prachtig jasje. (Trouw)

Noces

De live-muziek stuwt het stuk verder.(De Gelderlander)

Je moet er met grote ogen naar blijven kijken. (De Gelderlander)

Noces laat je ervaren dat wat donker en verontrustend is, ook wonderschoon kan zijn. (De Gelderlander)

…permanent hoge energieniveau…(De Volkskrant)

…een feest op zich (Trouw)

zonder twijfel een publiekslieveling (Trouw)

Bij deze bruiloft wil je zijn. (Danspubliek)