Transport

Introdans heeft voor ons een bus geregeld, die vertrekt vanuit Arnhem, en voor ons Wageningers soms ook de carpoolplek bij de A12 in Ede aandoet, als we die kant op gaan. Van tevoren heeft het fenomeen 'bus' nogal wat voeten in de aarde gehad. Joanne wilde van ons allemaal een ingevuld transportschema: wanneer wij precies wel en niet met de bus gingen. Dat schema stuitte op nogal wat weerstand, want hoe moesten wij in juli al weten wat we uiteindelijk in oktober precies met ons werk (en gezin) gingen regelen? Ook het vroege vertrektijdstip (onverbiddelijk 2.5 uur van tevoren aanwezig zijn voor iedere voorstelling!) leidde tot verhitte discussie.

Uiteindelijk blijkt dat die bus gewoon hartstikke gezellig is, en als je maar even kans ziet zorg je dat je met de bus gaat. De pianisten en slagwerkers zitten er ook in, de Artez-koorzangers, sommige solisten, Rob en Saskia, en we kletsen wat af met z'n allen. Half de bus zit met elkaar te Wordfeuden (op de foto rechtsonder is tenorsolist Harry bezig met een potje tegen sopraansolist Janine - naar verluidt heeft Harry vet verloren). We hebben ook regelmatig een déjà-vu ervaring, want het is net alsof we weer in Libanon zijn, toen we ook overal met de bus naartoe gingen.

UPDATE 21-11: Harry kan best wel een beetje wordfeuden, proefondervindelijk vastgesteld, en van Janine wint hij weliswaar inmiddels, maar verder vooralsnog van niemand.

Desondanks zijn er altijd nog mensen die zelf met de auto gaan, al is het maar omdat ze dan meestal een (half) uur later kunnen vertrekken. Om wel zeker te zijn dat iedereen in de bus zit die er in hóórt te zitten, is er altijd een buscoördinator. Meestal is dat Sophie (dan is Joanne al op locatie), maar soms is Joanne er niet en moet Sophie op locatie zijn en die keren is onze eigen Tanja waarnemend buscoördinator.

Op de foto links is het Sophie die de lijst bekijkt, waarvan ze straks alle namen gaat omroepen. Overigens is het me niet geheel duidelijk wat de consequenties zijn als je er wel had moeten zijn maar niet bent, want echt wachten doet de bus niet. Vooral op de terugweg is dat volgens mij wel eens een probleem geweest. In elk geval zaten we soms met beduidend minder mensen terug dan heen in de bus. (Ik hoop maar dat die mensen allemaal goed terecht gekomen zijn.)

De carpool - naar Arnhem of naar de A12, of buiten de bus om het hele eind zelf rijden - is een verhaal op zichzelf. Min of meer vaste groepjes koorleden mailen of bellen elkaar om de afspraak voor vandaag weer rond te krijgen (hetgeen rustig kan leiden tot 13 mailtjes 'reply-all' achter elkaar), en de stijl per carpoolclubje is nogal divers van aard. Zo neemt de Willem-Conny-Franka-Wies-carpool - bijgenaamd de Havenwagers - altijd ruim de tijd, want Conny doet aan mindfullness en dan kun je geen stress gebruiken. Daarentegen hanteert de Noordwestexpress liever een just-in-time-planning, omdat wij nu eenmaal niet graag te vroeg zijn. De kunst van overdrijven beheerst de Maarten-Frans-Michiel-trojka het beste, want zij beweren glashard dat ze eigenlijk altijd op tijd zijn. En zo zijn er vast nog meer groepsculturen, maar daar heb ik verder geen weet van. Overigens heeft Franka haar half-uur-te-vroeg-op-de-carpoolplek-frustratie heel effectief gesublimeerd in het maken van een aantal illustratieve foto's van theedrinkende, mandarijnenpellende geheel mindfulle niet nader te noemen koorleden.

Qua vervoer gaat een speciale vermelding naar onze bassolist (ons basje, wilde ik bijna schrijven) Hugo, (spreek uit: 'Oego), want die komt altijd met zijn vouwfiets (zie foto rechts). Ofwel met het openbaar vervoer, denk ik. Ook soliste Zana is een speciaal geval, want die komt helemaal uit Alkmaar. In de week voor de première hadden we repetities tot 11 uur, en Zana had zo'n groot plichtsbesef dat ze zelfs haar laatste trein miste. Ik weet niet hoe ze dat opgelost heeft, maar het zal wel goed gekomen zijn. Over het algemeen is Alkmaar wel een ander verhaal dan Arnhem of Wageningen, dus wij bewonderen haar doorzettingsvermogen.

De bus gaat altijd ongeveer een half uur na het einde van Les Noces terug te gaan, meestal om 21:10, dus dan zijn we rond 10 uur 's avonds weer thuis (of wat later, als we verder weg waren). Superdeluxe.